Seks & Borstvoeding (voor Ouders van Nu)

Seks en borstvoeding

Borstvoeding geven kan invloed hebben op je seksleven. Veel vrouwen vinden het bijvoorbeeld verwarrend dat hun borsten opeens verschillende functies hebben. Seksuoloog Eveline Stallaart legt uit hoe dit zit.

Als kersverse moeder zit je waarschijnlijk niet te springen om het bed in te duiken met je partner. Althans: je springt wel graag je bed in, maar dan om te slapen. En niet voor een stevig potje actie tussen de lakens. Seks is wel het laatste waar je zin in hebt. Wist je dat niet alleen slapeloze nachten een oorzaak zijn, maar dat minder zin ook kan komen door het geven van borstvoeding?

Hormonen

Vrouwen die borstvoeding geven, maken prolactine aan. Dit hormoon stimuleert verzorgend gedrag, maar zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je vagina droger is. Daarnaast daalt de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam, waardoor je libido op een laag pitje staat. Veel vrouwen hebben mede dankzij deze hormoonschommelingen het eerste jaar na de bevalling veel minder zin in seks. Hoewel dit dus heel natuurlijk is, kan het je wel onzeker maken en misschien levert het zelfs wel wat frustratie op.

Borsten

Je borsten waren voor de zwangerschap waarschijnlijk vooral een erogene zone. Na de bevalling worden ze opeens door je baby ‘opgeëist’. Je borsten krijgen er een heel andere functie bij en dat is voor sommige vrouwen best even schakelen. Hoe ga je hiermee om? Zoek uit wat jij fijn vindt. Lijkt het je fijn als je partner aan je borsten zit of moet je daar echt niet aan denken, omdat je dat nu totaal niet sexy vindt? Bespreek de combinatie seks en borstvoeding ook met je partner. Geef het aan als je borsten voor hem tijdelijk ‘verboden gebied’ zijn.

Melk lekken

Daarnaast kan het gebeuren dat er tijdens de seks wat melk uit je borsten komt. Voor sommige vrouwen is dit geen probleem, maar anderen schamen zich ervoor. Je kunt ervoor kiezen om eerst wat af te kolven of je kind te voeden voordat je gaat vrijen. Een beha aanhouden kan natuurlijk ook.

Toeschietreflex

Tijdens het geven van borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon zorgt voor de toeschietreflex: het naar buiten laten stromen van de moedermelk. Hierdoor kan ook de baarmoeder zich samentrekken en dit kan zorgen voor een prettig gevoel. Je voelt als het ware een seksuele prikkeling wanneer je baby aan je borst zuigt. Dit is heel normaal, maar in het begin misschien wel verwarrend.

Na de borstvoeding

Zodra je stopt met het geven van borstvoeding heb je niet meer te maken met lekkende borsten en een toeschietreflex. En na een tijdje zullen ook je hormonen weer in balans zijn. Probeer te genieten van het feit dat je borstvoeding kunt geven aan je baby en van deze bijzondere momenten samen. En wees gerust: op seksueel gebied wordt het vanzelf weer zo goed als vanouds.

Tips voor tijdens het vrijen

  • Stel de verwachtingen van jezelf en je partner bij. Waarschijnlijk zal het vrijen de eerste tijd wat anders zijn dan jullie gewend waren. Probeer er daarom opnieuw achter te komen wat jullie fijn vinden.
  • Merk je dat je vaak geen zin hebt, maar wil je partner wel graag intiem met je zijn? Probeer zin te maken door open te staan voor toespelingen van je partner of door zelf de stoute schoenen aan te trekken en een vurige (tong)zoen uit te delen.
  • Gebruik glijmiddel zolang je borstvoeding geeft. Zo zorg je dat de seks geen pijn doet en kun je er meer van genieten.
  • Doet het pijn? Stop er dan direct mee.
Like & Volg Oh Mama 🙂
Like de Oh-Mama Facebook-pagina! En blijf zo op de hoogte van nieuwe posts.
INSTAGRAM
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *