The sky has limits: vliegen met kids

Een vakantie naar een ver oord. Ja graag! Waar we voorheen makkelijk die beslissing konden maken ligt dat sinds we een kleine hebben toch iets gecompliceerder. ‘Misschien toch een bestemming niet te ver weg, niet te warm, mag hij nog gratis mee en moet hij dan op schoot al die uren…?’ Genoeg redenen om toch maar weer veilig te kiezen voor een weekendje Vlieland…. Hell no! Dit alles hoeft ons toch niet te weerhouden van een heerlijk avontuurlijke en zon-zekere vakantie?

Het plan was Kaapverdië, een topbestemming voor zon, zee, strand en chillen, maar oei, wel 7 uur vliegen. Dus ben ik internet af gaan pluizen voor wat vliegtips. Want niemand zit te wachten op 7 uur terror! Dat was niet eens zo makkelijk te vinden. Daarom hier een opsomming van de meest essentiële tips voor het vliegen: vermaak- en voorbereidingstips. Ze hebben me echt geholpen! Geloof me je moet niet verwachten dat je eindelijk je achterstallige magazines eens lekker kan gaan lezen of aan je kakelverse boek kan gaan beginnen, nee stop die vooral maar meteen in je koffer. Het zal best even bikkelen zijn die uren in het vliegtuig met je kid(s) maar je zal beloond worden met complimenten van je medepassagiers, een blij kind, en een heerlijk relaxt begin van jullie vakantie!IMG_4442

Van te voren regelen:

 • Informeer bij je vliegmaatschappij naar mogelijkheden voor je baby/kind hoeveel (hand)bagage mag mee, is er een babybasket, mag er een kinderwagen ingecheckt worden?
 • Neem veel verschillende activiteiten mee. Bijv boekjes, iets om te tekenen, speeltjes etc. Maak je geen zorgen om het geluid dat uit de speeltjes komt. Vaak is het niet te horen boven het gebrul van de vliegtuigmotor. En het is beter dan gehuil toch 🙂
 • Zorg dat je op je Ipad/Iphone filmpjes of apps zet waarnaar offline gekeken kan worden: bijvoorbeeld Just 4 kids tv (1x keer kijken dan download het filmpje en kan je het offline kijken) of Zappelin voor spelletjes ed. Regel een koptelefoon als oordopjes nog moeilijk zijn.
 • Neem een powerbank mee of een reserve-apparaat voor het geval de batterij opraakt onderweg.
 • Stickers zijn altijd een goed beloning of afleiding en maakt geen rommel. Besticker bijvoorbeeld samen een waterfles die jullie mee hebben.
 • Kleed je baby/kind in laagjes zodat je zijn/haar temperatuur goed kan regelen.
 • Voor het opstijgen en landen is het ideaal om water drinken te gebruiken om de oortjes te klaren. Dus zorg dat je genoeg water (of melk bij baby’s) bij de hand hebt tijdens de vlucht.
 • Neem veel verschillende snacks mee maar probeer zo min mogelijk suikers te geven of kunstmatige kleurstoffen. Deze zorgen ervoor dat je kind tijdens de vlucht gaat stuiteren en zo heb je in ieder geval geen rustige vlucht. Dus zorg voor dingen waar ze lang zoet mee zijn, bijv een appel of suikervrije lolly.IMG_4441
 • Koop voor de heen en terugvlucht een cadeautje, het hoeft niet te duur te zijn maar de beleving ervan en het feit dat het nieuw is geeft een goede afleinding en impuls.
 • Als je kindje iets ouder is, is een Trunki een aanrader. Hier kan je zijn/haar speelgoed in doen voor de vlucht en kan je kindje tijdens het wachten op de koffer zitten of zich ermee vermaken.

 

Tijdens de vlucht:

 • Blijf zelf vooral rustig. Je kind voelt feilloos jouw stemming aan en zal moeilijker zijn als jij opgefokt of gespannen bent.
 • Blijf verveeldheid, honger of vermoeidheid voor door naar je kind te blijven kijken en het juiste aan te bieden.
 • Leg uit aan je kind wat er allemaal gebeurt tijdens het vliegen en wat er van hem/haar verwacht wordt.
 • Laat je kind als het kan aan het raam zitten dan heeft hij/zij in ieder geval al veel vermaak met naar buiten kijken.IMG_4438
 • Hou de normale slaap- en eettijden van het kind aan. Als er tijdsverschil is op de plaats van bestemming dan pas je dat pas daar aan.
 • Voor veel kinderen werkt het goed om de bekende bed-rituelen aan te houden als ze in het vliegtuig moeten gaan slapen. Dus bijvoorbeeld tanden poetsen, boekje lezen en slaapzak aan.
 • Zorg dat je een tas bij de hand hebt waarin je alles voor het grijpen hebt. Speel op safe met hoeveelheden (luiers, reservekleding, doekjes, spenen etc)
 • Maak af en toe ‘een ommetje‘ met je kindje door het vliegtuig. Even de benen strekken en een andere omgeving is voor jullie beide fijn.
 • Als je kind toch moeilijk is kan het wijsmaken van het bestaan van de vliegtuig-politie nog wel eens helpen. 🙂

 

Een goeie vlucht en vooral een hele fijne vakantie gewenst en mocht het onverhoopt toch allemaal tegenvallen: keep on smiling, iedereen is het vast alweer snel vergeten!

 

Heb je nog meer tips? Deel ze met ons!

 

liefs,

eveline stallaart seksuoloog

Lees ook:

 Mijn donkergrijze wolk

-Let op. Slapen in een maxicosi is gevaarlijk voor baby.

-De grote gemene Keizersnede

Like & Volg Oh Mama 🙂
Like de Oh-Mama Facebook-pagina! En blijf zo op de hoogte van nieuwe posts.
INSTAGRAM
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *