Als seks een verplicht nummertje wordt….

Vanaf vandaag ben ik ook vaste columniste & seksuoloog van VROUW.

Zie hier mijn eerste artikel:

Als seks een verplicht nummertje wordt….

Een betere relatie door vaker seks te hebben? Onzin, aldus recent Amerikaans onderzoek. Koppels die het aantal vrijpartijen  moesten verdubbelen, waren niet gelukkiger dan zij die hun normale aantal aanhielden. De stellen noemden de vrijpartij dan ook al snel een ‘verplicht nummertje’. Echter, volgens seksuoloog Eveline Stallaart kan hier wel degelijk een kanttekening bij worden geplaatst…

Seksuologe Eveline Stallaart
 ”Het gedane Amerikaanse onderzoek had koppels opgedragen meer seks te hebben dan zij gewend zijn’’, vertelt Eveline. ‘’Wat bleek, zij gaven aan niet gelukkiger te zijn dan wanneer zij hun normale aantal vrijpartijen aanhielden. Een duidelijke conclusie, maar hier kan wel degelijk een kanttekening bij worden geplaatst. De seks werd namelijk opgelegd, van spontaniteit was geen sprake. Zodra we  ‘iets moeten’ , is het niet meer leuk. Dit is een heel normaal principe.”

Hoe zit het nu echt?

”Als ik kijk in de praktijk, zie ik dat meer en betere seks wel degelijk kan leiden tot een betere relatie. Het is namelijk zo dat hoe vaker je seks hebt, hoe meer je er zin in krijgt. Koppels voelen vaak  het liefdesgevoel weer naar boven komen tijdens de seks. Tijdens de seks komt endorfine vrij, het stofje dat een geluksgevoel veroorzaakt. Seks is iets heel intiems, waarbij je jezelf écht blootgeeft. Uiteindelijk zorgt meer seks ervoor dat koppels hun relatie zien verbeteren.”

”De Amerikaanse onderzoekers hebben bovendien de kanttekening ook zelf bevestigd. Ze willen dan ook nog een vervolgonderzoek doen, waarbij de koppels minder het ‘iets moeten’-gevoel zullen ervaren. In plaats van het verplichten van meer seks, zal meer gelegenheid worden gecreëerd  om seks te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een aantal nachtjes in een hotel of gezellige avondjes uit.”

Meer seks dus. Maar wat als de vrijpartij wél een verplicht nummertje wordt?

”Wanneer seks als een verplicht nummertje gaat aanvoelen, hoef je je niet meteen zorgen te maken over je relatie. Sommige mensen ervaren dit ook gewoon als prima. Vaak ontstaat het doordat de seks tussen jou en je partner als het ware routine is geworden. Immers, jullie weten dat het fijn is samen en wat de ander lekker vindt. Ook werk, stress en het hebben van kinderen spelen een rol. Hierdoor kun je je hoofd er niet helemaal bij hebben, met als gevolg: seks op de automatische piloot.”

Tips

”Wat je kunt doen, is nadenken over hoe je weer zin kan maken zodat seks niet meer als iets verplichts voelt. Neem bijvoorbeeld eens écht de aandacht voor elkaar en verleng het voorspel zodat de seks een ‘evenementje’ wordt. Ook kunnen jullie kijken of er andere dingen zijn die jullie leuk vinden en deze nieuwe dingen uitproberen. Zolang jullie er maar open met elkaar over praten, kunnen jullie samen kijken hoe jullie het elkaar beter naar de zin kunnen maken.”

Zin maken

”Het is erg belangrijk om zin te maken. Het kan natuurlijk spontaan ontstaan, dit is vaak aan de orde in het begin van de relatie, maar over het algemeen zal je in je relatie zin moeten maken. Als de één seks wil en de ander niet, is mijn advies om er toch op in te gaan. Natuurlijk is het niet verplicht, maar als je het probeert zul je zien dat het vaak toch wel erg fijn is.”

Inplannen

”Seks inplannen is daarentegen geen goede oplossing, houd het spontaan. Wat wél goed is om te doen, is gelegenheid inplannen. Plan bijvoorbeeld eens vaker avondjes uit. Zet de televisie en jullie telefoons uit en doe in plaats daarvan de kaarsjes aan. Doe dingen die uiteindelijk in seks zouden kunnen uitmonden.”

Wensen

”Nog een goede tip voor koppels waarbij  beiden moeite hebben om aandacht en tijd vrij te maken voor seks: geef elkaar je wensen te kennen. Neem allebei een doosje of pot en schrijf apart van elkaar een aantal wensen op papiertjes en doe deze vervolgens in je eigen pot. Deze kunnen variëren van uit eten gaan en een bosje bloemen kopen, tot een massage of een seksuele handeling. Zolang je het maar eenvoudig houdt. Vervolgens kunnen jullie afspreken dat de ene dag hij een briefje uit jouw pot haalt, en de andere dag jij een uit de zijne. Op deze manier kunnen een hoop leuke en nieuwe dingen ontstaan!”

Over Eveline Stallaart

“Ben jij ècht seksuoloog?”, “Net als Goedele Liekens?”,  “Oh bah zeg”, “Wat VET, vertel eens het gekste wat je ooit hebt meegemaakt”, “O dan heb ik een vraagje voor je, een vriend van mij….”, “Kan ik jou, euhhh, straks even spreken?”

Een kleine greep uit de reacties die ik te horen krijg als vertel dat ik seksuoloog ben. Als we met een groep mensen uit eten zijn en mijn beroep komt ter sprake, dan hoor ik mijn man aan de andere kant van de tafel al zuchten…het eerst komende half uur (als hij pech heeft een uur), weet hij al welk gesprek ons te wachten staat.

Mannen kunnen er vaak niet zoveel mee, worden er wat onzeker van. Bij hoge uitzondering vinden ze het leuk en willen ze meer weten. Vrouwen, daarentegen, vinden het vaak bere-interessant en vragen me de hemd van het lijf.

Maar inderdaad, ik ben seksuologe, werkzaam in mijn eigen praktijk ESSH (Eveline Stallaart Sexual Health) in Amsterdam Oud-Zuid. Een praktijk waar iedereen terecht kan die hulp of advies nodig heeft op het gebied van seksualiteit, intimiteit en/of relaties (ook tijdens en na de zwangerschap). Naast mijn werk als seksuoloog ben ik ook een blog gestart: Oh Mama. Hiermee hoop ik seksuologie wat meer uit de taboesfeer te halen, en hoop ik jullie te vermaken, verrassen en verwonderen. Want seks kan zó leuk zijn!

Zie ook de site van VROUW

Like & Volg Oh Mama 🙂
Like de Oh-Mama Facebook-pagina! En blijf zo op de hoogte van nieuwe posts.
INSTAGRAM
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *