“Het leek alsof ze dood ging…”


Een koortsstuip, een zeer angstaanjagende gebeurtenis: armen en benen die schokken, ogen draaien weg, sommige lichaamsdelen lijken verlamd en nog tal van nare symptomen die dan optreden. 1 op de 20 kinderen krijgt een koortsstuip, dat is best veel. Hoe komt het toch dat we er zo weinig over weten of horen? Genoeg reden om jullie op de hoogte te stellen.

Een koortsstuip is een reactie van de hersenen op ziek zijn. Omdat de hersenen van kinderen nog niet uitgerijpt zijn kunnen de hersenen als het ware van slag raken en zo kan er kortsluiting optreden in de hersenen.

Een gruwelijk beeld voor degene die er getuige van is.

Saskia, mama van 2 leuke meiden, is het overkomen. Toen haar oudste dochter anderhalf was begon ze plots op een ochtend haar ogen weg te draaien en haar lijfje begon wild te shaken. Ook leek het alsof delen van haar lichaam verlamd waren. Saskia schrok enorm en vertelde me dat ze echt even dacht dat haar kind dood ging… Gelukkig wist ze kalm te blijven en belde 112. Na in het ziekenhuis onderzocht te zijn bleek alles ok. Een heftige gebeurtenis waar ouders/verzorgers of eigenlijk gewoon iedereen (!) van op de hoogte zou moeten zijn.

Met de hulp van Saskia en een kinderarts wil ik jullie de feiten weergeven en advies over hoe te handelen:

Een koortsstuip komt voor bij kinderen van zes maanden tot vijf jaar, aan het begin van een koortsperiode, als de koorts net begint op te komen. De koortsstuip kan dus gemakkelijk optreden voordat je de koorts hebt opgemerkt.

Heeft een kind een koortsstuip?

  • Probeer rustig te blijven.
  • Leg het kind op de zij of op de buik met het hoofd omlaag. Dan kan het zich niet verslikken.
  • Zorg dat het kind niet kan vallen en zich niet kan stoten of bezeren.
  • Bel dan direct 112
  • De armen en benen gaan heftig schokken en trekken. Houd geen bewegingen tegen.
  • Tijdens een koortsstuip kan het kind eerst rood worden dan blauw
  • Het kan enkele tot 15 minuten duren en gaat vanzelf over. Waarschijnlijk is het kind daarna suf en niet goed te wekken.
  • Pas op voor de kaakklem. Probeer niet met vingers in de mond te komen. Wel is het goed om bijvoorbeeld een opgerolde zakdoek tussen de kaken te klemmen als dat lukt.
  • Soms houdt het kind even op met ademen. Dit hoort erbij.

De meeste kinderen zijn bijna uit de stuip als een ambulance is gekomen. Toch is het goed om meteen 112 te bellen. Alle gevallen zijn anders en professionele hulp is essentieel.

Een uur na het begin van de koortsstuip is het kind weer goed aanspreekbaar. Het kan daarna nog wat huilen en onrustig zijn. Maar daarna is alles weer in orde.
Het zal de hersenen niet beschadigen, ook niet als de stuip zich herhaalt. Het is ook geen teken van epilepsie. Koortsstuipen komen in sommige families vaker voor en zijn helaas niet te voorkomen.

Ik hoop dat jullie het zelf nooit mee zullen maken maar nu zijn jullie in ieder geval op de hoogte!

Mocht je dit wel zijn overkomen en je wil het delen, heel graag. Wie weet kan je er anderen weer mee helpen.

Liefs,

eveline stallaart seksuoloog

Like & Volg Oh Mama 🙂
Like de Oh-Mama Facebook-pagina! En blijf zo op de hoogte van nieuwe posts.
INSTAGRAM
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *