To drink or not to drink…

Wat krijg ik toch de kriebels als er weer eens een oudere dame zegt: “Oh in mijn tijd dronken en aten we gewoon alles tijdens de zwangerschap en ik heb hele gezonde kinderen gekregen hoor.” Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik deze zin te pas en te onpas om mijn oren. Als ik paste als de fles wijn nog een keer langsging of ik mijn biefstuk ‘well done’ IMG_9141bestelde….Dan zakte de moed me weer in de schoenen. Ik snap het best dat ze dat zeggen en het zal allemaal vast heel goed bedoeld zijn maar pfffff. We zijn heel veel jaar en dus ook heel veel wetenschappelijke onderzoeken verder. Ik zei dan heel braaf dat ik het snapte maar dat ik me graag zoveel mogelijk aan de adviezen, die tegenwoordig worden gegeven, wilde houden. Een opgetrokken wenkbrauw of een paar rollende ogen was dan wat ik vaak ontving. Jeetje…… moet je je potdikkie gaan verantwoorden waarom je het beste wil voor je ongeboren kindBlozend gezichtje!? 
Op een gegeven moment ben ik een zinnetje gaan bedenken voor dit soort situaties. En zei voortaan zo argeloos mogelijk: “Ieder doet het op zijn manier… ” Weer die wenkbrauw!
Een toekomstige zwangerschap ga ik toch maar weer iets anders bedenken denk ik haha.

Vroeger werd men geadviseerd om bier te drinken als zwangere dame. Dat kunnen we ons nu toch niet meer voorstellen. Hoe zit het ook alweer, alcohol & zwangerschap?

In Nederland worden naar schatting elk jaar meer dan vijfhonderd kinderen geboren met het Foetaal Alcoholsyndroom (FAS). Deze kinderen zijn geestelijk en lichamelijk beschadigd doordat hun moeders alcohol dronken toen ze zwanger waren. Bekijk eerst eens dit indrukweekende filmpje:

De feiten

Het gebruik van alcohol tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor een ongeboren kind. Natuurlijk is het zo dat als je af en toe een glaasje alcohol drinkt, de kans het grootst is dat je een gezond kindje krijgt. Maar toch kunnen zelfs kleine hoeveelheden al schadelijk zijn (zelfs FAS veroorzaken!!). De risico’s en de ernst van de effecten nemen toe naarmate het gemiddelde alcoholgebruik en het aantal glazen per gelegenheid hoger is. Als je alcohol drinkt, drinkt je kind mee. Nadat je alcohol hebt gedronken, verdeelt de alcohol zich over je lichaamsvocht. De concentratie alcohol in het bloed van het ongeboren kind wordt dan even hoog als dat van jezelf. Alcohol kan gedurende de hele zwangerschap het ongeboren kind bereiken, dus ook wanneer de placenta nog niet volledig is ontwikkeld of als je nog niet weet dat je zwanger bent.

Gevolgen 
Alcohol heeft invloed op de ontwikkeling van cellen. Tijdens de zwangerschap ontwikkelen zich de organen van het kindje. Alcohol heeft hierop een negatieve invloed. Ook de hersenen maken een belangrijke ontwikkeling door tijdens de zwangerschap. Alcohol kan ervoor zorgen dat de hersenen beschadigd raken. 
Bij gebruik van zes of meer glazen alcoholhoudende drank per dag is het risico op aangeboren afwijkingen bij het kind verhoogd en neemt de kans op het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) toe.IMG_9140

Of er beschadigingen zijn opgetreden bij je kindje als gevolg van alcoholgebruik kan pas na de geboorte worden vastgesteld. Als je je ernstig zorgen maakt omdat je alcohol hebt gedronken op het moment dat je nog niet wist dat je zwanger was, bedenk je dan dat de kans verreweg het grootst is dat je kindje gezond ter wereld zal komen. Die kans wordt nog groter als je gedurende de rest van de zwangerschap geen alcohol meer drinkt.

Gevolgen van alcohol op het kind kunnen zijn:

  • Veel huilen
  • Slaapstoornissen
  • Snel overprikkeld raken
  • Minder snel te kalmeren
  • Groeiachterstand qua lengte en gewicht (Achterstand opgelopen door alcoholgebruik haalt het kind niet meer in gedurende de rest van het leven.)
  • Gezichtsafwijkingen
  • Hersenbeschadiging met als gevolg: slecht functioneren, hyperactiviteit, verstandelijke handicap, leerstoornis, slecht geheugen, autistisch gedrag, lager IQ, sociale problemen
  • Op latere leeftijd een toegenomen risico op alcoholisme en psychische problematiek

Deze blog-post is om jullie voor te lichten en te waarschuwen. Het is absoluut niet mijn bedoeling om belerend te zijn of om jullie bang te maken. Maak een weloverwogen keuze,  doe waar je je goed bij voelt en denk vooral aan dat kleine mensje in je buik 🙂

Liefs,

 

eveline stallaart seksuoloog

 

 

 

 

 

Credits: FAS-project film from Het Witte Bos on Vimeo.

Like & Volg Oh Mama 🙂
Like de Oh-Mama Facebook-pagina! En blijf zo op de hoogte van nieuwe posts.
INSTAGRAM
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *