Een afgekneld teentje…levensgevaarlijk!

Lange losse haren, elastiekjes, draadjes in (baby)sokjes, hou ze voortaan in de gaten!- Vooral mama’s met lang haar let even extra goed op!- Afknellingsgevaar zit namelijk in een klein hoekje en kan HELE grote gevolgen hebben als je niet het juiste doet.

De teentjes van je kleintje kunnen makkelijk afgekneld worden door bijvoorbeeld de losse draadjes aan de binnenkant van sokjes.  Je kan het zomaar niet in de gaten hebben, je kind huilt misschien, je snapt al niet waarom en na een hele tijd ontdek je een donker gekleurd teentje… Wat zou jij dan doen?

Toen mij die vraag werd gesteld was mijn eerste reactie: meteen het vingertje bevrijden van het draadje/haar zodat het bloed weer kan doorstromen. FOUT!! Dit is een fout die je kind het leven kan kosten!! Nee, ik overdrijf helaas niet… Doordat je de afknelling opheft, kan er bloedvergiftiging ontstaan. Het gezonde bloed wordt gemengd met het bloed dat een tijd heeft stilgestaan en stolsels kan bevatten. Dit kan bloedvergiftiging veroorzaken en leiden tot de dood.

Maar wat doe je dan? Zodra je ontdekt dat een vingertje of teentje afgekneld heeft gezeten en het is heel donker van kleur (bijna zwart), laat de beknelling dan zitten en ga meteen naar de huisarts(enpost). Het afgeknelde deel zal in veel gevallen dan niet meer gered kunnen worden maar je redt zo wel het leven van je kind!

Komt zoiets nu vaak voor? Volgens de Stichting Consument en Veiligheid (SCV), die dit soort ongevallen registreert, zal niet elke beknelling worden gemeld. Een paar keer per jaar komt een kind met een ernstig bekneld teentje of vingertje bij de spoedeisende hulp terecht. Een bekneld kind huilt vaak, zodat de verlossing meestal op tijd komt.

Waarom zijn er zo weinig mensen goed hiervan op de hoogte? De SCV geeft aan allerlei voorlichtingsmateriaal te verspreiden dat via consultatiebureaus bij ouders terechtkomt. Ik heb zelf geen consult gemist maar ben hier toch echt nooit van op de hoogte gesteld. Er is in een brochure te lezen over het gevaar van lusjes aan knuffels, snoeren en koorden aan gordijnen, linten in bedjes en koordjes in kleding. Maar het gevaar van kleine losse draadjes in sokjes en slaapzakjes en losse lange haren? Hiervoor wordt in de brochures niet gewaarschuwd.

Er wordt ook beweerd dat alle moeders van de kraamverzorgsters wel te horen krijgen dat lange haren gevaarlijk zijn. Nou ik kan je vertellen, er is nog steeds heel veel kwaliteitsverschil als het om kraamverzorgsters gaat en die van mij wist niet eens dat het handig was om je bonte was niet samen met je witte handdoeken te draaien, laat staan dat ze me dit kon vertellen!

Dus lieve kraamverzorgsters en lieve dames van het consultatiebureau, vertel alle ouders dit alsjeblieft. Het beste zelfs met een indrukwekkend voorbeeld zoals ik die heb gehoord, dan vergeten zeker de mama’s dat ècht niet meer. Zelfs niet mèt al die hormonen die de boel soms in het honderd laten lopen.

Hebben je zelf wel eens met ernstige afknelling te maken gehad? Wat deed je toen? Of heb je tips of verhalen voor andere ouders? We horen het graag.

Liefs,

eveline stallaart seksuoloog

 

 

Lees ook:  Mijn donkergrijze wolk

-Let op. Slapen in een maxicosi is gevaarlijk voor baby.

-De grote gemene Keizersnede

 

 

Bron : EHBO-training & www.ouders.nl

Like & Volg Oh Mama 🙂
Like de Oh-Mama Facebook-pagina! En blijf zo op de hoogte van nieuwe posts.
INSTAGRAM
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *